Hoe installeer je VPN op Linux

Home » Hoe installeer je VPN op Linux

Een VPN, of virtueel particulier netwerk. Dit is een particulier netwerk dat kan worden gebruikt om op een veilige manier verbinding te maken met een ander netwerk. Dit kan handig zijn voor een particulier bedrijfsnetwerk of het internet. Een VPN maakt gebruik van verschillende beveiligingsprotocollen om ervoor te zorgen dat gegevens niet worden onderschept en dat de verbinding wordt versleuteld. Een vraag die vaak voorkomt is: hoe installeer je VPN op een besturingssysteem als Linux. Om een VPN onder Linux te gebruiken, moet u de nodige software installeren.

De meeste VPN providers zullen een voorgeconfigureerde client voor Linux aanbieden, die met een paar klikken kan worden geïnstalleerd. Als je echter een andere client wilt gebruiken of verbinding wilt maken met een handmatig geconfigureerde server, zul je moeten weten hoe je de VPN-verbinding opzet met de ingebouwde netwerktools in Linux.

Wat is een VPN en wat zijn de toepassingen ervan

Een VPN, of virtueel privénetwerk, is een technologie waarmee je een beveiligde verbinding kunt maken tussen uw toestel en een ander netwerk. VPN’s kunnen worden gebruikt om verbinding te maken met particuliere bedrijfsnetwerken, maar ook om verbinding te maken met het internet. Wanneer je een VPN gebruikt, worden uw gegevens gecodeerd zodat ze niet door iemand anders kunnen worden onderschept.

Installeer VPN op Linux

Om een VPN op Linux op te zetten, moet je eerst de nodige software installeren. De meeste VPN-aanbieders zullen een vooraf geconfigureerde client voor Linux aanbieden, die met een paar klikken kan worden geïnstalleerd. Als je echter een andere client wilt gebruiken of verbinding wilt maken met een handmatig geconfigureerde server, moet je weten hoe je de VPN instelt met behulp van de ingebouwde netwerkgereedschappen in Linux.

Hoe zet je stap voor stap een VPN op op Linux

  1. Om een VPN client te installeren, open je package manager en zoek je naar de naam van de gewenste client. Bijvoorbeeld, om de ExpressVPN client te installeren, zoek je naar “expressvpn.”
  2. Zodra je de client gevonden en geïnstalleerd hebt, start je deze en volg je de stappen om de verbinding te configureren.
  3. Je moet het adres van de VPN-server opgeven, evenals je gebruikersnaam en wachtwoord.
  4. Zodra je alle nodige informatie hebt ingevoerd, klik je op “Verbinden” om de VPN-verbinding tot stand te brengen.
  5. Als alles correct is geconfigureerd, zou je nu een beveiligde verbinding tot het internet moeten hebben om veilig en privé online te zijn.

Problemen oplossen

Als je tijdens tijdens de installatie problemen ondervindt bij het verbinden met het VPN, controleer dan of je alle stappen correct hebt gevolgd. Als je nog steeds problemen ondervindt, neem dan contact op met jouw VPN-provider voor meer hulp.

De voordelen van het gebruik van een VPN op linux

Linux gebruikers hebben een aantal redenen om een VPN te gebruiken. De belangrijkste reden is misschien wel veiligheid. Een VPN biedt een extra beveiligingslaag die kan helpen uw gegevens te beschermen tegen onderschepping of afluisteren.

VPN’s kunnen ook worden gebruikt om censuur te omzeilen en toegang te krijgen tot geblokkeerde websites. Als u reist of woont in een land met beperkt internettoegang, kan een VPN u helpen verbinding te maken met het world wide web.

Ten slotte kan een VPN ook worden gebruikt om je internetsnelheid te verbeteren. Door verbinding te maken met een server op een andere locatie, kun je vaak trage of overbelaste netwerken omzeilen.

Hoe kies je de beste VPN voor Linux

Bij het kiezen van de beste VPN voor Linux zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. De belangrijkste is het niveau van beveiliging dat de VPN biedt. Zorg ervoor dat de VPN sterke encryptieprotocollen gebruikt en een goede reputatie heeft op het gebied van beveiliging.

Een andere belangrijke overweging is de beschikbaarheid van clients voor Linux. Zorg ervoor dat de VPN-provider een pre-geconfigureerde client die gemakkelijk te installeren is, of die gedetailleerde instructies biedt voor het handmatig instellen van de VPN.

Denk ten slotte aan de snelheid en betrouwbaarheid van de VPN-verbinding. Het laatste wat u wilt is een verbroken verbinding terwijl u video probeert te streamen of bestanden probeert te downloaden. Kies een VPN met snelle servers en een goede staat van dienst voor uptime.

Vanuit VPNscout testen we dagelijks verschillende VPN providers. Voor het gebruik op Linux komt deze provider als beste uit de test:

Aanbieding:
Vanaf €3.49 per maand
Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Conclusie

Het installeren van een VPN op Linux kan een beetje lastig zijn, maar met de juiste instructies en wat geduld is het zeker te doen. Als je het eenmaal hebt ingesteld, zul je genieten van een groot aantal voordelen, waaronder extra beveiliging, de mogelijkheid om censuur te omzeilen en toegang te krijgen tot geblokkeerde websites, en mogelijk een verbeterde internetsnelheid.Beste VPN providers
NordVPN

Vanaf €3.49 per maand. Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Surfshark

Vanaf €2.37 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Atlas VPN

Vanaf €1.81 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.