Hoe stel ik mijn Synology NAS in als VPN server?

Home » Hoe stel ik mijn Synology NAS in als VPN server?

Wil je jouw Synology NAS gebruiken als VPN server? In deze blogpost laten we je zien hoe je dat kunt doen! We doorlopen de basisprincipes van wat een VPN is en waarom je er een zou willen gebruiken. Daarna laten we je zien hoe je jouw Synology NAS kunt instellen als een VPN server. Laten we beginnen!

Waarom zou ik een VPN willen instellen op mijn NAS?

Er zijn vele redenen waarom je een VPN zou willen instellen op jouw Synology NAS. Misschien wil je toegang tot jouw NAS van buiten huis of kantoor. Of misschien wil je het gebruiken als een manier om je internetverkeer te coderen en jouw online privacy te verbeteren. Wat de reden ook is, het opzetten van een VPN op je Synology NAS is eenvoudig en relatief gemakkelijk te doen.

Wat is een VPN?

Een VPN, of Virtual Private Network, is een manier om jouw internetverkeer te versleutelen en het via een server op een andere locatie te laten lopen. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan het je helpen om geo-restricties te omzeilen. Bijvoorbeeld, als je een Netflix wilt kijken die alleen voor de VS is kun je verbinding maken met een in de VS gevestigde VPN-server en toegang krijgen tot het aanbod. Ten tweede, kan het verbeteren van je online privacy. Wanneer je verbinding maakt met een VPN, wordt jouw verkeer gecodeerd en omgeleid via de VPN-server. Dit betekent dat je internetprovider of iemand anders die je verkeer bespioneert niet in staat zal zijn om te zien wat je online doet.

Let op! Bovenstaande voordelen zijn wel specifiek voor wanneer je een abonnement afsluit bij een VPN provider met meerdere servers over de wereld. Wanneer je een VPN op je Synology Nas installeert, is dit niet het geval. Lees hier meer over wat een VPN is.

Hoe installeer ik mijn Synology als VPN server

 1. Log in op je Synology NAS en ga naar DSM Package center.
 2. Kies vervolgens voor ‘alle pakketten’ en kies daarna ‘VPN Server’ en klik op installeren.
 3. Wanneer de installatie klaar is open je de zojuist geïnstalleerde VPN server software.
 4. Zodra je de software gestart hebt, krijg je de keuze om een protocol te kiezen. Je hebt hier de volgende opties:
  L2TP / IPSec: Dit is een populair protocol dat is ingebouwd in de meeste moderne apparaten en besturingssystemen.
  OpenVPN: Dit is een veiliger protocol dat niet zo goed wordt ondersteund door apparaten en besturingssystemen.
  PPTP: Dit is een oud protocol dat niet zo veilig is als de andere twee opties.

  Wij raden aan te kiezen voor LTP / IPSec omdat dit de best ondersteunde optie is.
 5. Zodra je een protocol hebt gekozen, moet je de instellingen van uw VPN-server configureren. Deze stappen verschillen per serverlocatie maar zijn simpel te doorlopen.

Verbinding maken met de Synology NAS VPN

Nu je VPN-server is ingesteld, kun je er verbinding mee maken! Om dit te doen, open je de VPN-clientsoftware op jouw apparaat. Je hebt de volgende informatie nodig:

 • Het IP-adres of de domeinnaam van uw Synology NAS
 • Het poortnummer dat door de VPN-server wordt gebruikt (meestal 500 of 10000)
 • Je gebruikersnaam en wachtwoord

Met deze informatie kunt u nu verbinding maken met je VPN-server! Zodra je bent verbonden, heb je overal ter wereld toegang tot jouw Synology NAS. Gefeliciteerd, je hebt met succes jouw eigen VPN-server ingesteld!

Om alle voordelen van een VPN te kunnen benutten raden wij je alleen aan om gebruik te maken van een VPN provider. Zij beschikken over servers wereldwijd waardoor je online privacy sterk verbetert en je geografisch blokkades kunt omzeilen.

Vanuit VPNscout.nl raden wij de volgende provider aan:

Aanbieding:
Vanaf €3.49 per maand
Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.


Beste VPN providers
NordVPN

Vanaf €3.49 per maand. Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Surfshark

Vanaf €2.37 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Atlas VPN

Vanaf €1.81 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.