Hoe werkt VPN?

Home » Hoe werkt VPN?

Hoe werkt een VPN, vraag je je misschien af. Wanneer je er geen kennis van hebt, dan kan het lijken alsof dit heel ingewikkeld is. Toch is het juist zo dat het in de praktijk heel gemakkelijk te gebruiken is. Om je hierbij te helpen nemen we dat hier stap voor stap door. Begin met het vinden van de juiste VPN provider die goed aansluit op wat jij zoekt. Ook kan je daarbij kijken naar de kosten van een abonnement. Vervolgens werkt VPN eigenlijk heel simpel. Je zoekt een server uit om je mee te verbinden en daarna ben je anoniem en beveiligd.

Versleutelen van gegevens

Dit is natuurlijk een versimpelde weergave van de werkelijkheid. Maar wat is een VPN dan precies? Het komt er eigenlijk op neer dat de software die je gebruikt ervoor zorgt dat je internetverkeer versleuteld wordt. De data verloopt via de server waarmee je verbonden bent. Door de encryptie die daar wordt uitgevoerd, is het niet meer mogelijk voor anderen om mee te kijken met wat jij doet. Het is dan dus direct zo dat al je gegevens veilig zijn. Daarnaast ben je anoniem omdat niemand nog kan achterhalen wie je bent en wat je doet. Zo werkt VPN.

Tussenstap in communicatie

Natuurlijk kan de data niet versleuteld blijven. Wanneer je kijkt naar hoe een VPN werkt, dan moet je dus ook opmerken dat de versleuteling van de data weer wordt opgeheven wanneer je bij de bestemming bent. De website waar je op actief bent moet natuurlijk wel met jou worden verbonden. Dit verloopt alleen via de server van jouw VPN-provider. Juist ook om te voorkomen dat jij in beeld komt. Dit is ook de reden waarom het werkt om VPN te gebruiken om op plekken te komen waar je normaal door geografische blokkade niet kan komen.

Zelf geen werk aan

Wat wel fijn is, is dat je zelf niet veel werk hebt aan het proces. Eigenlijk is de vraag hoe VPN werkt dus ook helemaal niet belangrijk. Het is voor jou alleen zaak om de app of de software op je PC, smartphone of tablet te hebben. Wanneer je dat hebt en je zet deze aan, dan gaat alles verder van zelf. Je merkt er niet veel van en je kan gewoon online gaan om de dingen te doen die je wil doen. Ongeacht hoe een VPN werkt kan je dus gewoon veilig internetten zoals je dat normaal ook altijd doet.

Is VPN strafbaar?

Niet alleen hoe werkt VPN is een belangrijke vraag. Het is natuurlijk net zo belangrijk om te weten of je er wel mee mag werken. Is het wel legaal om een verbinding met VPN te leggen? Gelukkig is dit geen enkel probleem in Nederland. Je mag hier gewoon gebruikmaken van de diensten van een provider. Wanneer je op vakantie gaat, is het wel belangrijk om te bekijken of een VPN werkt in dat land. Er zijn namelijk ook landen op de wereld waar het verboden is om op deze manier online te gaan. Het is dus zaak om daar wel goed op te letten op het uitzoeken van de beste VPN.Beste VPN providers
NordVPN

Vanaf €3.49 per maand. Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Surfshark

Vanaf €2.37 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Atlas VPN

Vanaf €1.81 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.