Is het downloaden van torrents legaal?

Home » Is het downloaden van torrents legaal?

Het downloaden van torrents bestaat al een lange tijd en is nog steeds erg populair. Wel is er veel verwarring over wat legaal is en wat niet. In deze blogpost zullen we ingaan over wat nu wel legaal is en wat niet. Ook zullen we uitleggen hoe je het op een veilige manier kunt doen.

Wat is een torrent en hoe werkt het?

Een torrent is een bestand dat metadata bevat over bestanden en mappen die moeten worden gedeeld, evenals de adressen van de peers die deze bestanden delen.

Torrents werken door gebruikers in staat te stellen stukken bestanden van meerdere bronnen tegelijk te downloaden. Dit versnelt het downloadproces, in tegenstelling tot het downloaden van een bestand van een enkele bron.

Peer to peer verbinding.

Bij het downloaden van torrents wordt een peer to peer verbinding opgezet. Een peer-to-peer-verbinding is een directe verbinding tussen twee of meerdere computers. Dit type verbinding wordt niet alleen gebruikt bij het downloaden van torrents maar ook bij bijvoorbeeld online gamen of videochatten.

Is Torrents downloaden legaal?

Ja en nee. Er zijn veel grijze gebieden als het gaat om torrents en de wet. Veel landen hebben verschillende wetten met betrekking tot torrents. In het algemeen is het downloaden van een auteursrechtelijk beschermd bestand zonder toestemming van de houder van het auteursrecht sinds 2014 illegaal. Hieronder vallen films, muziek, games en software.

Er zijn wel een aantal omstandigheden waarin het downloaden van een auteursrechtelijk beschermd bestand als legaal kan worden beschouwd. Bijvoorbeeld wanneer je het auteursrecht op een bestand bezit of als je de toestemming van de houder van het auteursrecht hebt. Er zijn ook bestanden die als publiek domein worden beschouwd, wat betekent dat iedereen ze kan downloaden.

Het is het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en aan te nemen dat alles wat je download via een torrent illegaal is, tenzij je zeker weet dat het bestand in het publieke domein zit of je de toestemming hebt van de copyrighthouder.

Legale bestanden

Dit zijn bestanden die door de gebruiker zijn gemaakt en geen auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten. Voorbeelden van legale bestanden zijn: zelfgemaakte muziek, video’s en eBooks

Illegale bestanden

Dit zijn bestanden die auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten. Voorbeelden van illegale bestanden zijn: films, tv-programma’s, videospelletjes en software.

Wat zijn bekende programma’s om torrents te downloaden

Er zijn veel programma’s die kunnen worden gebruikt om torrents te downloaden. Enkele van de meest populaire zijn uTorrent, BitTorrent en Vuze. Al deze programma’s zijn gratis te gebruiken en zijn beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Bij het kiezen van een programma om torrents te downloaden, is het belangrijk om er een te kiezen die betrouwbaar en veilig is. uTorrent en BitTorrent zijn twee van de meest populaire programma’s. Ze zijn beide gratis te gebruiken en hebben een goede reputatie.

Hoe kan ik veilig torrents downloaden?

Het downloaden van torrents is dus niet altijd illegaal. Wil je op een legale en veilige wijze torrents downloaden? Dan is de beste manier om gebruik te maken van een VPN. Een VPN versleutelt je verkeer en routeert het via een server op een andere locatie. Dit maakt het onmogelijk voor je ISP of iemand anders om te zien wat je aan het doen bent online.

Een VPN verbergt ook je echte IP-adres, waardoor het voor niemand mogelijk is je online te traceren.

Er zijn veel VPN’s om uit te kiezen, maar wij raden onderstaande VPN aan.

Aanbieding:
Vanaf €3.49 per maand
Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.


Beste VPN providers
NordVPN

Vanaf €3.49 per maand. Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Surfshark

Vanaf €2.37 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Atlas VPN

Vanaf €1.81 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.