VPN protocollen

Home » VPN protocollen

Een VPN verbinding gebruiken is tegenwoordig heel normaal. De gevaren op het internet liggen overal op de loer. Dus is het ook logisch dat er naar bescherming wordt gezocht. Ooit was dit alleen maar het geval bij de echte specialisten, maar tegenwoordig gebruiken veel mensen het ook thuis. Om de bescherming optimaal te laten werken wordt gewerkt met VPN protocollen. Het is dan dus wel ook goed om te weten hoe deze VPN protocollen werken. Daarover lees je op deze pagina daarom iets meer. Dit helpt ook bij het kiezen van de juiste aanbieder voor de diensten.

Wat zijn VPN protocollen?

VPN protocollen zijn nodig voor de versleuteling van je data. Dit is dan ook de kern van wat een VPN doet. Wanneer je via de server van de provider online gaat, zorgt deze ervoor dat je data niet meer leesbaar is voor onbevoegden. Dit wordt ook wel encryptie genoemd en daar zijn de VPN protocollen dus ook voor nodig. Er zijn verschillende soorten protocollen. Enkele worden door eigenlijk alle providers gebruikt. Daarnaast hebben veel providers dan ook nog een eigen soort protocol ontwikkeld. Elk van deze soorten heeft plus- en minpunten. Het is dus goed om daarop te letten.

De soorten protocollen

Er zijn heel veel soorten VPN protocollen. In de eerste plaats is het zo dat er dus specifieke soorten van een provider zijn. Die laten we hier achterwege. Als het gaat om de meer algemeen gebruikte protocollen, dan gaat het om de volgende soorten. In de eerste plaats is er OpenVPN. Je hebt de variant met UDP en die met TCP. Van deze soorten wordt gezegd dat ze de beste encryptie bieden. Ook PPTP, L2TP/IPSec en IKEv2 worden veel gebruikt door de providers. Tegenwoordig is Wireguard heel populair. Dit is een moderne soort van de VPN protocollen.

Wat zijn de verschillen?

Het is goed om een beeld te hebben van de verschillen tussen de VPN protocollen. In de eerste plaats is er veel verschil in hoe de techniek in elkaar zit. Van open source tot tunneling is er van alles te vinden. De encryptie gaat daardoor ook op verschillende manieren. Dat betekent dus dat de VPN protocollen verschillende methodes gebruiken om jouw informatie onleesbaar te maken. Dit zijn dus belangrijke zaken die je moet meewegen wanneer je een keuze voor een bepaalde VPN provider maakt. Het gaat immers wel om de juiste mate van veiligheid die je geboden wilt krijgen.

Het gemak in gebruik

Ook het gemak in gebruik speelt een grote rol bij de VPN protocollen. Zo moet je er soms aparte software voor installeren. Andere soorten VPN protocollen zijn juist direct in het besturingssysteem van je device te gebruiken. Dit soort verschillen hebben ook invloed op andere zaken. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de snelheid kan verschillen. Ook is het belangrijk om te weten dat het ene protocol wat stabieler is dan het andere. Dat is belangrijk voor de manier waarop je op internet de dingen kan doen die je wil doen. Dit moet je dus allemaal meewegen.Beste VPN providers
NordVPN

Vanaf €3.49 per maand. Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Surfshark

Vanaf €2.37 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Atlas VPN

Vanaf €1.81 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.