Wat is het verschil tussen een proxy en een VPN?

Home » Wat is het verschil tussen een proxy en een VPN?

Als het op online beveiliging aankomt, zijn veel mensen niet zeker zijn van het verschil tussen een proxy en een VPN. Beide diensten bieden privacy en veiligheid voor gebruikers, maar ze werken op verschillende manieren. In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen proxy’s en VPN’s, zodat je kunt beslissen welke dienst voor jou geschikt is, hier kan je lezen wat een VPN is.

Wat maakt een proxy anders dan een VPN?

Een proxy is een server die fungeert als een tussenpersoon tussen jou en het internet. Wanneer je verbinding maakt met een proxy, wordt al je internetverkeer via die server geleid. Dit betekent dat je IP-adres verborgen blijft voor alle websites die je bezoekt. Een proxy versleuteld uw verkeer echter niet, wat betekent dat uw internetprovider en anderen op het netwerk nog steeds kunnen zien wat u doet.

Een VPN daarentegen versleutelt uw verkeer wel. Dit betekent dat zelfs als uw ISP uw activiteiten volgt, zij niet kunnen zien wat u aan het doen bent. Bovendien verbergt een VPN ook uw IP-adres van websites die u bezoekt. Een nadeel van VPN’s is echter dat ze je internetverbinding kunnen vertragen door alle extra versleuteling maar dit is in de praktijk tegenwoordig nauwelijks meer merkbaar.

Waarom een VPN dus de betere keuze is

Een VPN versleutelt dus al uw verkeer, terwijl een proxy alleen uw IP-adres verbergt. Met een VPN kunt u ook geografische beperkingen en censuur omzeilen, zodat u toegang heeft tot elke website of inhoud die u maar wilt. Proxyservers worden vaak gebruikt door criminelen en hackers om de gegevens van mensen te stelen, dus ze zijn niet zo veilig als VPN’s. Een VPN is dus de betere keuze als u geeft om uw online veiligheid en privacy.

Een VPN, of Virtual Private Network, is dus een soort proxy maar dan met extra mogelijkheden en voordelen. Net als een proxy routeert een VPN je internetverkeer via een andere server, waardoor het lijkt alsof je je op een andere locatie bevindt. Ook bieden de meeste VPN’s extra functies zoals malwarebescherming en advertentieblokkering. Hoewel er enkele gratis VPN’s beschikbaar zijn, hebben deze doorgaans lagere snelheden en een minder veilige versleuteling. Om deze redenen is het over het algemeen de moeite waard om te betalen voor een premium VPN-service.

Een goede VPN kiezen

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen een proxy en VPN, vraag je je misschien af wat een beste keuze voor een VPN provider is. Op VPNscout.nl testen we uitgebreid VPN providers. Onderstaande provider is door ons als beste getest:

Aanbieding:
Vanaf €3.49 per maand
Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.


Beste VPN providers
NordVPN

Vanaf €3.49 per maand. Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Surfshark

Vanaf €2.37 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Atlas VPN

Vanaf €1.81 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.