Wat zijn VPN protocollen en welke soorten zijn er?

Home » Wat zijn VPN protocollen en welke soorten zijn er?

VPN protocollen zijn de methoden waarmee een VPN-client verbinding maakt met de VPN-server. Er zijn veel verschillende soorten VPN protocollen, elk met hun eigen voor- en nadelen. In deze blog bespreken we de meest populaire VPN protocollen en hun voor- en nadelen.De meest populaire VPN-protocollen zijn PPTP, L2TP/IPSec, IKEv2, en OpenVPN.

Wat zijn VPN protocollen en wat zijn de verschillende soorten?

Een VPN protocol is een reeks instructies die worden gebruikt om een beveiligde verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen. Er zijn veel verschillende soorten VPN protocollen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

PPTP protocollen – wat is het en hoe werkt het?

PPTP is een VPN-protocol dat gebruik maakt van Point-to-Point Protocol (PPP) om een beveiligde verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen. PPTP is een van de oudste en meest gebruikte VPN-protocollen. Het is gemakkelijk op te zetten en vereist geen software- of hardware-installatie. PPTP is niet zo veilig als sommige van de andere VPN protocollen, maar het is nog steeds een goede optie voor veel mensen.

Voordelen

 • Gemakkelijk op te zetten
 • Vereist geen software- of hardware-installatie
 • Wijd compatibel

Nadelen

 • Niet zo veilig als andere VPN-protocollen

L2TP/IPSec protocollen – wat is het en hoe werkt het?

L2TP/IPSec is een VPN-protocol dat gebruik maakt van het Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) om een beveiligde verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen. IPSec wordt gebruikt om de gegevens die over de L2TP-verbinding worden verzonden te versleutelen. L2TP/IPSec is veiliger dan PPTP, maar het is niet zo algemeen compatibel.

Voordelen

 • Veiliger dan PPTP
 • Kan met de meeste besturingssystemen worden gebruikt

Nadelen

 • Niet zo breed compatibel als PPTP
 • Kan traag zijn

IKEv2 protocollen – wat is het en hoe werkt het?

IKEv2 is een VPN-protocol dat gebruik maakt van de Internet Key Exchange (IKE) om een beveiligde verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen. IKEv2 is veiliger dan PPTP en L2TP/IPSec, en het is ook compatibeler met mobieleapparaten.

Voordelen

 • Veiliger dan PPTP en L2TP/IPSec
 • Meer compatibel met mobiele toestellen

Nadelen

 • Kan trager zijn dan PPTP en L2TP/IPSec

OpenVPN protocol – wat is het en hoe werkt het?

OpenVPN is een VPN protocol dat gebruik maakt van de OpenSSL bibliotheek om een beveiligde verbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen. OpenVPN is veiliger dan PPTP, L2TP/IPSec, en IKEv2, en het is ook compatibeler met de meeste besturingssystemen.

Voordelen

 • Veiliger dan PPTP, L2TP/IPSec en IKEv2
 • Meer compatibel met de meeste besturingssystemen

Nadelen

 • Kan moeilijker op te zetten zijn dan andere VPN-protocollen

Welk VPN protocol is het best om te gebruiken?

Welk VPN protocol voor jou het beste is, hangt af van jouw behoeften. Als je een VPN protocol nodig hebt dat gemakkelijk op te zetten is en geen speciale soft- of hardware vereist, kan PPTP een goede optie voor je zijn. Als je een VPN protocol nodig hebt dat veiliger is en compatibel met de meeste besturingssystemen, dan is OpenVPN een betere optie.

Conclusie

VPN protocollen zijn de methoden waarmee een VPN client verbinding maakt met de VPN server. Er zijn veel verschillende soorten VPN protocollen, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel hebben we de populairste VPN-protocollen en hun voor- en nadelen besproken. Wat de beste VPN protocol is om te gebruiken hangt af van je behoeften. Als je een zekere keuze wilt maken voor een goede VPN provider, dan raden wij je deze aan:

Aanbieding:
Vanaf €3.49 per maand
Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.


Beste VPN providers
NordVPN

Vanaf €3.49 per maand. Krijg 52% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Surfshark

Vanaf €2.37 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.

Atlas VPN

Vanaf €1.81 per maand. Krijg 81% korting als je voor 2 jaar betaalt.